אוכל ובישול

מאת:

צוות הבלוג

תאריך:

14/5/15

מתכון לחומוס ירושלמי מדהים

יש אנשים שגרים בירושלים וטוענים שהם לא מדמיינים לעצמם אפשרות לגור במקום אחר. הם יספרו לכם על האוויר הצלול שאין באף עיר אחרת, על הקסם שיש בהליכה בסמטאות הצרות, על קירות האבן הירושלמית שאם רק היו יכולים לדבר היו מספרים לכם את כל ההיסטוריה שראו.

הם יפליגו בתיאורים על הרב תרבותיות של העיר, על השילוב בין קודש לחול, בין הדתות השונות וכמובן, על השילוב בין הדוכנים בשוק מחנה יהודה, שבזמן האחרון אין ירושלמי (לפחות על פי עדותו שלו) שלא גדל בשוק, טחן חלווה בידיים חשופות כבר בגיל שש ואוכל רק תבשילים שבושלו על פתיליות לילה שלם, ויתעקש בכל ביקור בשוק לברך את הסוחרים אישית ולשאול מה שלום המשפחה שלהם. יש אנשים שבשבילם להגיע לירושלים זו ממש משימה. אתה מנסה לקבוע איתם תוכניות לשבוע הבא, ומקבל בתגובה: "אני לא יודע אם אני יכול להיפגש איתך בשבוע הבא.. אני צריך לעלות לירושלים... לא, אני כנראה נוסע ביום שני, אבל אי אפשר לדעת.. אולי אני אתקע שם, ובכל מקרה צריך להתאושש מהנסיעה בחזרה.." אותם אנשים יספרו לך על העליות שגומרות את הגיר של הרכב בעלייה, על כך שבדרך כל תחנות הרדיו משתבשות, על הרוחות והקור הלא הגיוני הזה שחודר לך לעצמות אפילו בערב רגיל באוגוסט. הם יתכוננו לנסיעה שבועות מראש, יוודאו שיש להם דרכון בתוקף, יפרדו מהאישה והילדים, וכמובן יוציאו הודעה במייל שהם נוסעים בענייני עסקים לירושלים ולא בטוח שהם יהיו זמינים, אז נא לא לפנות אליהם בזמן הקרוב, הם כבר יעדכנו מתי הם חוזרים. בכל מקרה, אי אפשר להיות אדישים לעיר הזו. יש משהו מיוחד בלהגיע לירושלים, אפילו שהיא מרחק שמונים קילומטרים בלבד מתל אביב. משהו חגיגי. נכון, לא הכול בה מושלם, למשל העובדה שגם עם ג'י-פי-אס אתה עדיין תתבלבל לפחות פעמיים בתוך העיר, העליות והירידות בתוך העיר בזוויות שנוגדות את חוקי הטבע, והירושלמים האלה, שבטוחים שהם גרים במקום הכי טוב בעולם, ולך תתווכח איתם עכשיו שתכלס, אין על פתח תקווה, עיר האורות. מתי כבר יהיה יום פתח תקווה?! אני לא הולך לכתוב מתכון למעורב ירושלמי, מכיוון שכמו שלכל אחד יש דעה על ירושלים, לכל אחד יש גם דעה על המעורב ירושלמי שלו. חלק יאמרו לך שבלי טחול זה לא מעורב ירושלמי בכלל, וחלק לא מוכנים לגעת בחלקי פנים. יש כאלה שאוהבים המון בצל, ולעומתם אחרים אומרים שכל מה שהוא לא בשר הוא בזבוז של מקום יקר במנה. אז אני הולך להתמקד דווקא במה שהולך ליד המנה הזו- סלטים. אי אפשר כמובן בלי חומוס, ועוד וריאציה קטנה לסלט בצל עם סומק- במקום בצל, שומר. ליד מנת חומוס חמה אל תשכחו ללגום כוס מים מוגזים של שטראוס מים חומוס- • 300 גר' חומוס מזן הדס (הגרגירים הקטנים יותר). • כפיות סודה לשתיה • 3 לימונים • 2/3 כוס טחינה גולמית. טחינה אל ארז מומלצת במיוחדת • 2/3 כוס שמן. רצוי זית, גם קנולה יעבוד.  

משרים את גרגירי החומוס בהרבה מים בהם הומסה כפית סודה לשתיה למשך 18-24 שעות. אחרי ההשרייה מבשלים את את הגרגירים יחד עם כפית נוספת של סודה עד לריכוך. כשהגרגירים מתרככים שופכים את המים מלבד כוס אחת ממי הבישול אותן שומרים בצד. סוחטים את הלימון ומוסיפים את מיץ הלימון, השמן והטחינה הגולמית. לאוהבים חומוס גס עם שברי גרגירים, ניתן למעוך ולערבב את החומוס. אוהבי חומוס חלק יכולים להעביר את התערובת כולה למעבד מזון או לטחון באמצעות בלנדר סטיק. להוסיף מעט מלח ולתקן את המרקם עם מעט ממי הבישול במידה ויש צורך. * ניתן להוסיף לחומוס גם ירוקים קצוצים (פטרוזיליה או כוסברא), שום, כמון, פלפל שחור, מלח לימון ועוד... הכל לפי הטעם.

 

סלט שומר בסומק-

• 3 שומרים בינוניים (ככל שהם גדולים יותר, הם סיביים יותר)

• מיץ מלימון אחד

• כפית מלח גס

• כף סומק

• שמן זית

פורסים את השומר כמה שיותר דק. אני אוהב לחתוך אותו לאורך ולא לרוחב, ככה מתקבלת צורה יפה יותר. שמים בקערה ומיד מערבבים עם מיץ לימון כדי שלא ישחיר. מפזרים סומק, מלח ושמן זית ומערבבים. נותנים לסלט לשבת לפחות חצי שעה לפני ההגשה.

עוד המלצה מעולה של הבלוג של שטראוס מים תמי4

רוצה את בר המים אצלך בבית? צריך רק להשאיר פרטים ונציגינו יחזרו אליך בהקדם

*אופס, שכחת להכניס את השם שלך
*אופס, שכחת להכניס את הטלפון שלך הזנת טלפון לא תקין
*אופס, שכחת להכניס את האימייל שלך הזנת מייל לא תקין
תודה על פנייתך נציג מטעמנו יחזור אליך בהקדם
חלה תקלה בשליחת הטופס. אנא נס/י שוב במועד מאוחר יותר.